өндірісі - дайындау - өндіру - сыра - ликерлі - пищевая - модуль


|ҚАЗАҚСТАН РЕСПУБЛИКАСЫНЫҢ                                                 |
|БІЛІМ ЖӘНЕ ҒЫЛЫМ МИНИСТРЛІГІ                                              |
|СЕМЕЙ ҚАЛАСЫНЫҢ ШӘКӘРІМ атындағы                                          |
|МЕМЛЕКЕТТІК УНИВЕРСИТЕТІ                                                  |
|3 деңгейдегі СМЖ құжаты |ПОӘК                    |                        |
|                        |                        |ПОӘК                    |
|                        |                        |042-18-9.1.___/01-2014  |
|ПОӘК                    |11.09.2014ж.            |                        |
|«Ашыту өндірісінің      |№ 2 басылым             |                        |
|биотехнологиясы 2»      |18.09.2013 ж.           |                        |
|пәнінен оқытушыға       |№ 1 басылымның орнына   |                        |
|арналған бағдарламасы   |                        |                        |













                «АШЫТУ ӨНДІРІСІНІҢ БИОТЕХНОЛОГИЯСЫ 2» пәнінен


                        ПӘННІҢ ОҚУ-ӘДІСТЕМЕЛІК КЕШЕНІ



                          5В070100 «Биотехнология»

                               мамандығы  үшін

                             ОҚЫТУШЫҒА АРНАЛҒАН
                            ПӘННІҢ  БАҒДАРЛАМАСЫ














                                    Семей
                                    2014


                                  Алғы сөз


    1 ӘЗІРЛЕГЕН
    Құрастырушы __________ 29.08.2014 ж., С. Аманжолов,  «Стандарттау  және
биотехнология» кафедрасының доцент м.а., т.ғ.к.


    2 ТАЛҚЫЛАҒАН
    2.1  Семей  қаласының  Шәкәрім  атындағы  мемлекеттік   университетінің
«Стандарттау және биотехнология» кафедрасының отырысында


    «29» тамыз 2014 ж., № 1 хаттама


    Кафедра меңгерушісі ___________ Ж. Кәкімова


    2.2  Инженерлік-технологиялық  факультеттің  оқу-әдістемелік  бюросының
мәжілісінде


    «05» қыркүйек 2014ж., № 1 хаттама


    Төрайымы_____________ С. Төлеубекова


    3 БЕКІТІЛГЕН
    Университеттің   Оқу-әдістемелік   кеңесінің    мәжілісінде    шығаруға
мақұлданған және ұсынылған


    «11» қыркүйек 2014 ж., № 1 хаттама


    Оқу-әдістемелік кеңесінің төрайымы  ___________ Г. Искакова


    4  «18» _09_2013 ж. № 1 БАСЫЛЫМНЫҢ ОРНЫНА



























                                   Мазмұны




    |1   |Қолданылу саласы                                                  |4   |
|2   |Нормативтік сілтемелер                                            |4   |
|3   |Жалпы ережелер                                                    |4   |
|4   |Оқу пәннің (модульдің) мазмұны                                    |6   |
|5   |Білім алушылардың өзіндік жұмысы тақырыптарының тізімі            |7   |
|6   |Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы                 |8   |
|7   |Әдебиеттер                                                        |8   |





























    1 Қолданылу саласы





    «Ашыту өндірісінің  биотехнологиясы  2»  пәні  бойынша  оқу-әдістемелік
кешенінің құрамына кіретін оқытушыға арналған пәннің  бағдарламасы  5В070100
«Биотехнология» мамандығының білім алушыларына  арналған.  Білім  алушыларды
курс мазмұнымен, өзектілігі және қажеттілігімен, курс саясатымен,  машықтану
және  білгірлігімен  таныстырады.   Оқу-әдістемелік   кешені   пәнді   оқыту
барысында негізгі жетекші болып саналады.



    2 Нормативтік сілтемелер


    «Ашыту өндірісінің биотехнологиясы 2»   пәнінен  бағдарламасы  осы  пән
бойынша оқу процесін ұйымдастыру тәртібін  төмендегі  құжаттардың  талаптары
мен ұсыныстарына сәйкес орнатады:
    -  Қазақстан  Республикасының  мемлекеттік   жалпыға   міндетті   білім
стандартына сай;
    - 5В070100 «Биотехнология»  мамандығының  элективті  пәндер  каталогына
сәйкес;
         -  УСТ  042-МУ-4-2014   «Пәндердің   оқу-әдістемелік   кешендерінің
жасалуына  және   ресімделуіне   қойылатын   жалпы   талаптар»   университет
стандартына сай;
        - ҚП 042-1.01-2014 «Пәндердің оқу-әдістемелік кешендерінің  құрылымы
мен мазмұны» құжаттамалық процедурасына сай.

    3 Жалпы ережелер
   3.1  Пәннің  қысқаша  мазмұны.  «Ашыту  өндірісінің  биотехнологиясы  2»
пәнінде  мынадай  сұрақтар  қарастырылады:  ашыту  өндірісінің   өнімдерінің
классификациясы. Ондағы қолданылатын шикізаттар.


   3.2 Берілетін курстың мақсаты  білім  алушыларды  базалық  білімді  және
ашыту  өнімдері  биотехнологиясының  теориялық  және   практикалық   негізі.
Биотехнологтарды  дайындауда  пән   ролі  үлкен,  себебі,  бұл  өндіріс  пен
тағам өнімдерін   пайдаланудың   қарқынды  түрде   өсуімен  байланысты  жаңа
ғылыми-техникалық  бағыт және  бұл өз алдында   дайын  өнімнің   сапасы  мен
өндіруінің    технико-экономикалық    тиімділігін    арттырудың     жолдарын
іздестіруді  қажет етеді.


   3.3 Пәнді оқытудағы басты міндеттері – оқытылған пәнді мамандық  бойынша
тәжірибеде қолдана білу.


   3.4  Пәнді оқу нәтижесінде:
    Білу  керек:   ашыту   өндірісі   биотехнологиясының   негізін,   ашыту
өндірісінің технологиясын және техникасын, шикізатқа,  материалдарға,  дайын
өнімге  қойылатын техникалық талаптарды;
    Игеруі керек: өнімнің әр түрін өндіру кезінде технологиялық  процесстер
анализін алуда эксперименттік өңдеуді игеру  дағдылары,  зерттеу  жұмыстарын
жүргізу үшін  құрал-жабдықтарды  және  зерттеу  әдістерін  қолдану,  сонымен
қатар зертханалық зерттеулерді;
    Меңгеру керек:  пәннің дәрістік материалдарын;
    Істей  алу  керек:  мамандық  бойынша  жалпыға   міндетті   мемлекеттік
стандарттарды,   мамандықтың   кәсіби   бағдарламасын,   кәсіби    әрекеттің
тапсырмаларын, сараптау жүргізудегі негізгі  әдістемелерді,  биотехнолгиялық
өндіріліген өнімдердің қауіпсіздігінің және сапасының көрсеткіштерін;
    Ойлау керек:   негізгі  білімді  ашыту  өндірісінің  биотехнологиясында
көрсетуді, ашыту өндірісінің биотехнологиясының өніміне  стандарттарды  және
сапасын  бақылауда  техникалық  шараларды  қолдануды,  шикізаттың,  жартылай
фабрикаттардың    шығымын    есептеуді,     машиналардың,     қондырғылардың
технологиялық сызбасын білуді,  білім саласында терминдерді  қалай  қолданса
биотехнология  саласында  да  солай  қолдануды,  биотехнологиялық  өнімдерді
өндіру кезіндегі технологиялық процестердің бұзылуының себептерін;
    Болу  керек:  тағам  өнімдерін  өндіру  технологиясы   және   техникасы
саласындағы,   білім   беру   саласындағы    бірыңғай    саясатты    түсіну,
биотехнологиялық өнімді өндіру кезіндегі технологиялық  процесстердің  бұылу
себептері, салалың заманауи мәселелерін;
    Алу керек:  ғылыми, ғылыми-техникалық және нормативті құжаттармен жұмыс
істеуде  практикалық  дағдыларға  ие  болу,  шикізатқа,  дайын  өнімге  және
технологиялық  процесстерге  сертификациялық,  стандарттық  сынақ  жүргізуге
қабілеттілігін.


   3.5 Курстың пререквизиттері:
   3.5.1 Биохимия
   3.5.2 Биотехнология өндірісінің негіздері
   3.5.3 Биотехнология өндірісінде көміртекті шикізаттарды қолдану
   3.5.4 Ашыту өндірісінің биотехнологиясы 1
   3.5.5 Тағамдық биотехнология


   3.6 Курстың постреквизиттері:
   3.6.1 Тағам өнімдерін өндіру бойынша биотехнологиялық  өндіріске  проект
жасау
   3.6.2 Тамақтану гигиенасы
   3.6.3 Биотехнологиядағы ғылыми зерттеу жұмыстарының негіздері


   3.7 Жұмыс оқу жоспарынан үзінді көшірмесі:
                                                                     Кесте 1
|Курс                                                           |Семестр    |
|1                                                              |2          |
|Дәріс сабақтары                                                            |
|Модуль 1.  Этил спирті өндірісі                                            |
|Дәріс № 1. Этил спирті өндірісі. Этил спиртінің негізгі        |1          |
|құрылымы. Мелассадан спирт өндіру.                             |           |
|Дәріс № 2. Этил спиртінің өндірісі. Ашытқы дайындаудаудың      |1          |
|технологиялық сызбанұсқасы. Ашу. Ашудың периодты және үздіксіз |           |
|әдісі.                                                         |           |
|Дәріс № 3. Дәннен сприт өндіру. Дәнді дайындау. Солод және     |1          |
|солод сүтін дайындау. Зең саңырауқұлағы және саңырауқұлақ      |           |
|суспензиясын дайындау.                                         |           |
|Дәіс № 4. Дәннен спирт өндіру. Шикізатты жылумен өңдеу. Крахмал|1          |
|шикізатын қанттандыру. Қанттандырудың периодты және жартылай   |           |
|үздіксіз сызбанұсқасы. Үздіксіз қайнату. Зең                   |           |
|саңырауқұлақтарының ферменттерін қанттандыру. Қанттандырылған  |           |
|массаның көрсеткіштері. Спиртті сақтау және тізімдеу.          |           |
|Модуль 2.  Сыра өндірісінің технологиясы                                   |
|Дәріс № 5. Сыра өндірісінің технологиясы. Сыраның негізгі      |1          |
|құрамы. Сыра суслосын дайындау. Заторды фильтрациялау.         |           |
|Қайнатылған сусла құлмақпен. Сусланы суыту. Сусланы сепараторда|           |
|түссіздендіру.                                                 |           |
|Дәріс  № 6. Сыра өндірісінің технологиясы. Сыра сусласын       |1          |
|дайындаудың үздіксіз процесі. Сыра сусласының ашуы.            |           |
|Дәріс  № 7.  Сыра өндірісінің технологиясы. Сыраны сепараторлау|1          |
|және фильтрациялау. Сыраның карбонизациясы. Сыраны пастерлеу.  |           |
|Сыра сапасы.                                                   |           |
|Модуль 3. Ликерлі - арақ өнімдерінің өндірісі                              |
|Дәріс № 8 Ликерлі арақ өндірісі. Спиртті қабылдау. Сулы спиртті|1          |
|қоспасын дайындау.                                             |           |
|Дәріс № 9. Ликерлі арақ өндірісі. Сулы спиртті қоспаның        |1          |
|фильтрациясы. Арақ фильтрациясы.                               |           |
|Дәріс № 10 Ликерлі құйылмалы өнім өндірісі. Ликерлі құйылмалы  |1          |
|өнімнің материалдары мен шикізаттары.                          |           |
|Дәріс № 11 Ликерлі құйылмалы өнім өндірісі. Ликерлі құйылмалы  |1          |
|өнімнің негізгі және көмекші материалдары. Ликерді купажирлеу  |           |
|және ұстау.                                                    |           |
|Модуль 4. Әлсіз алкагольді және алкагольсіз шырын өндірісі                 |
|Дәріс № 12. Спирт шырындары өндірісі. Спирт шырындарын         |1          |
|дайындау. Спирттелген тұндырмаларды және морсты дайындау.      |           |
|Дәріс № 13. Әлсіз алкагольді шырындарды дайындау. Нан квасының |1          |
|өндірісі. Буз өндірісі. Браг өндірісі.                         |           |
|Дәріс № 14. Жеміс және көкеністің ашыған шырындарын дайындау.  |1          |
|Жемістің ашыған шырынын дайындау. Көкеністің ашыған шырынын    |           |
|дайындау.                                                      |           |
|Дәріс № 15. Алкагольсіз газдандырылған шырын дайындау. Газды   |1          |
|шырын және купаждалған сиропты дайындау. Құрғақ шырын дайындау.|           |
|Жалпы:                                                         |15         |
|Зертханалық сабақтар                                                       |
|Модуль 1. Этил спирті өндірісі                                             |
|Сабақ № 1. Рективикацияланған этил спирттің анализі.           |3          |
|Сабақ № 2. Арақ анализі.                                       |3          |
|Модуль 2. Ликерлі - арақ өнімдерінің өндірісі                              |
|Сабақ № 3. Ликерарақты өндіріс шикізатының анализі.            |3          |
|Сабақ № 4. Ликерарақты өндірістің жартылай фабрикаттарының және|3          |
|ликерарақты дбұйымдардың анализі.                              |           |
|Модуль 3. Әлсіз алкагольді және алкагольсіз шырын өндірісі                 |
|Сабақ № 5. Тағамдық органикалық қышқылдар өндірісі. Лимон      |3          |
|қышқылы өндірісінің технологиясы.                              |           |
|Жалпы:                                                         |15         |

5   Білім алушылардың өздіндік жұмысы тақырыптарының тізімі
5.1 Спирттен жасалған  өнімдердің  косплексті  қолданылуы  және  қалдықтарды
жүзеге асыру.
5.2 Азық түлік емес шикізаттан спирт өндіру.
5.3 Синтетикалық әдіспен спирт өндіру.
5.4 Құрамында крахмалы бар шикізаттан спирт өндіру.
5.5 Үздіксіз қолданыстағы аппарат арқылы ректификацияланған спирт өндіру.
5.6 Брагоректификат арқылы спирт өндіру.
5.7 Сыра қайнататын өндірістің қалдықтарын қолдану.
5.8 Ликерлі арақ өндірісінің қалдықтарын қолдану.
5.9 Ашытылған көкеніс шырындары
5.10 Ашытылған жеміс шырындары
5.11 Квас өндіруде қолданылатын микроорганизмдер.
5.12 Нан квасының кемістіктері
5.13 Алкагольсіз шырындарға қойылатын талаптар
5.14 Шырындардың сапасының бағасы
5.15 Микроорганизмдер-алкагольсіз сусындардың зиянкестері
5.16 Алкагольсіз сусындардың фукциональды тағайындалуы.
5.17 Минеральды сулардың химиялық құрамы, емдік қасиеті
5.18 Сыра алкагольсіз сусындардың инфекция көздері
5.19 Крахмалға және спиртке картоптың комбинирленген өңдеуі.
5.20 Мелассалы барда және оныңң қолданылуы.
5.21 Дәнді картоп бардасының қолданылуы.
5.22 Мелассада спирттің қолданылуы.
5.23 Құрғақ сусындардың технологиясы.


6 Оқу-әдістемелік әдебиетпен қамтамасыз ету картасы
                                                                     Кесте 3
|Оқулықтар мен оқу-әдістемелік         |Даналардың |Білім       |Қамтамасыз|
|құралдардың атаулары                  |саны       |алушылар    |ету пайызы|
|                                      |           |саны        |          |
|1                                     |2          |3           |4         |
|Хорунжина С.И.                        |1          |14          |7         |
|Биохимические и физико-химические     |           |            |          |
|основы технологии солода и            |           |            |          |
|пива.-М.,1999                         |           |            |          |
|Фараджева Е. Д., Федоров В.А. Общая   |2          |14          |14        |
|технология бродильных производств     |           |            |          |
|Ковалевский К.А. Технология бродильных|1          |14          |7         |
|производств: учебное пособие          |           |            |          |
|Фертман Г.И., Шойхет М.И., Чепелева   |1          |14          |7         |
|А.С. Технология бродильных производств|           |            |          |
|Привалова Е.А. Технология отрасли.    |2          |14          |14        |
|Технологические расчеты в бродильных  |           |            |          |
|производствах:                        |           |            |          |
|Коновалов С.А. Биохимия бродильных    |1          |14          |7         |
|производств/ С.А. Коновалов.- М.: Пищ.|           |            |          |
|пром., 1967.                          |           |            |          |

    7 Әдебиеттер
    7.1 Негізгі әдебиеттер:
    7.1.1  Хорунжина  С.И.   Биохимические   и   физико-химические   основы
технологии солода и пива.-М.,1999.
    7.1.2  Фараджева  Е.  Д.,  Федоров  В.А.  Общая  технология  бродильных
производств. __ М.: Колос, 2002. __ 408 с.
    7.1.3  Ковалевский  К.А.  Технология  бродильных  производств:  учебное
пособие. – Киев: Фирма «ИНКОС», 2004. -340 с.
    7.1.4 Фертман Г.И., Шойхет М.И., Чепелева  А.С.  Технология  бродильных
производств. - М.: Высшая школа, 1966. - С. 93 -112.
    7.1.5 Привалова Е.А.  Технология  отрасли.  Технологические  расчеты  в
бродильных производствах: Учеб. пособие. Иркутск: Изд–во  ИрГТУ,  2007.–  72
с.


    7.2    Косымша әдебиеттер:
    7.2.1 Коновалов С.А. Биохимия бродильных производств/ С.А.  Коновалов.-
М.: Пищ. пром., 1967.
    7.2.2 Иванов А.И. Оборудование  спиртового  производства.  М.:  Пищевая
промышленность, 1972. - 216 с.
    7.2.3  Климовский Д.Н., Смирнов В.А., Стабников В.Н. Технология спирта.
- М.: Пищевая промышлнность, 1967. - С. 278-300.
    7.2.4 Фертман Г.И., Шойхет М.И. Технология спиртового и ликероводочного
производства. - М.: Пищевая промышленность, 1973. - С. 6 -218.
    7.2.5  Справочник  по  производству   спирта.   Сырье,   технология   и
технохимконтроль/  В.Л.Яровенко,  Б.А.Устинников  и  др.  __  М.:  Легкая  и
пищевая промышленность, 1981.– 336 с.
    7.2.6 Попов  В.И.  Оборудование  предприятий  пивоваренной  и  безалко-
гольной промышленности. - М.: Пищевая промышленность, 1974. -С.199-224.
    7.2.7 Чукмасова М.А., Рудольф В.В.  Технология  пива  и  безалкогольных
напитков. - М.: Пищевая промышленность, 1971. - С. 399-487.
    7.2.8  Бачурин   П.Я.,   Смирнов   В.А.   Технология   ликеро-водочного
производства. - М.: Пищевая промышленность, 1975. -326 с.
    7.2.9 Жбанков Б.В. Оборудование ликеро-водочного  производства.  -  М.:
Пищевая промышленность, 1972.-121 с.
    7.2.10  Сербезов  Д.М.,  Фурнаджиев  М.К.  Производство  безалкогольных
напитков. Пер. сболг. (София, 1970г.)-М.: Пищевая  промышленность,  1974.  -
320 с.











Көмек
Арайлым

Біз міндетті түрде жауап береміз!

Жіберу

Рахмет!
Хабарлама жіберілді.

Сіз үшін аптасына 5 күн жұмыс істейміз.
Жұмыс уақыты 09:00 - 18:00

Email:

Phone: 777 614 50 20
Жабу
Көмек